Éterické oleje

Aromaterapie je v podstatě harmonizace těla, mysli i duše pomocí éterických olejů.

Voňavé olejíčky, tato ,,životní síla,, či éterický duch rostlin, mě fascinovala už od první chvíle, kdy jsem mezi prsty rozetřela lístky máty, levandule a jiných voňavých bylin a nadechla se jemné vůně, která prostoupila vzduchem kolem…

Aroma oleje můžeme využít ve výrobcích péče o tělo, v parfémech, při masážích i pro zpříjemnění prostoru, v němž se pohybujeme.

Je potřeba mít na paměti, že různé uměle vyrobené, parfémované oleje neúčinkují stejně, jako oleje čisté, éterické.

Nad vůněmi nepřemýšlíme logicky, my je cítíme.

Molekuly vůní snadno prochází kůží a sliznicemi až do limbické části mozku, kde velmi rychle účinkují. Navozují pocity harmonie, pohody, ochrany…

Některé druhy olejů nás stimulují, jiné tiší bolest, některé zklidňují a uvolňují. Když vdechujete éterický olej, v mozku se uvolní různé neurochemické látky a inhalující člověk zakouší fyziologické změny na těle, v mysli i na duši.

Když například vdechujete vůni levandule, z jádra v mozku  se uvolňuje serotonin, který na tělo působí uklidňující silou.

Váš osobní parfém namíchaný z vám příjemných éterických olejů vás může uklidňovat ve vypjatých situacích, pokud máte tuto vůni spojenou například s příjemnou a pohodovou atmosférou vašeho domova.

Čisté éterické oleje jsou derivovány přirozeným způsobem a my bychom k nim měli přistupovat jako k velmi účinným látkám a užívat je s mírou a se znalostmi jejich vlastností.

Oleje jsou extrahovány z různých částí rostlin, v závislosti na typu oleje. Některé se získávají z květů, jiné z listů, stonků, plodů, pryskyřice nebo kořenů.

Kvalita čistých éterických olejů se může výrazně lišit, v závislostech na zemi kde rostlina vyrostla, klimatických podmínkách, způsobu jakým byl surový materiál sbírán a uskladněn, a na procesu, jenž byl pro získání oleje použit.

Vždy si vybírejte ten nejkvalitnější dostupný olej.

Já osobně vůni přírodních éterických olejů velmi miluji a ráda se jí obklopuji.

Používám je jak při tvorbě osobních parfémů, tak i při výrobě různých mastí a krémů, při masážích i při terapeutických konzultacích s mými klienty.