Gemmoterapie - přírodní léčba pupeny

Gemmoterapie je terapeutická metoda, využívající výtažky z rostlinných pupenů nebo z jiných zárodečných tkání rostlin, dostala název podle latinského slova gemmon- pupen.

V pupenech jsou bohatě koncentrovány nejvýživnější a nejcennější látky, potřebné k dalšímu růstu rostliny. Pupen obsahuje zárodky listu, květu, plodu… V pupenech je obsaženo obrovské množství minerálů, vitamínů, hormonů, enzymů a životadárné mízy, které mobilizují biologickou energii rostliny. Podobné účinky mohou mít pupeny i na člověka.

Od klasické fytoterapie se metoda liší právě podáváním zárodečných tkání, v nichž se nacházejí mnohem účinnější substance než v rostlinách dospělých. Kromě pupenů se mohou použít rovněž velmi mladé listy, kořínky nebo i mladé výhonky (tzv. letorosty).

Použití pupenových výtažků přitom vede k výraznému snížení použitých dávek - jednoduše proto, že aktivní látky v pupenech jsou velmi účinné již ve velmi malém množství.

Například černý rybíz je běžně znám pro své vynikající a chutné bobule. O listu pak víme, že čistí krev a působí mírně protirevmaticky. Pupeny této rostliny však mají mohutné protizánětlivé působení, protože mj. stimulují kůru nadledvinek, takže vykazují vliv na řadu funkcí organismu, např. se více uplatňují přirozené kortikoidy., čímž dochází k tlumení alergických reakcí.

Rovněž lipový květ je od nepaměti oblíben jako surovina pro přípravu chutného čaje podávaného často při nachlazení. Lipové pupeny však působí sedativně tak silně, že je lze směle srovnávat s účinky diazepamu. Jejich uklidňující účinek pocítíte velmi rychle..

Gemmoterapeutická léčba je založena na dvojkombinaci nespecifických očistných prostředků a prostředků se specifickým zaměřením. Úvodní útok proti nemoci spočívá nejprve v podání všeobecně působícího očistného, tzv. drenážního prostředku.

Užíváme nejčastěji pupeny březové, nebo bukové, mohou se použít i dubové., s následným zapojením další tinktury se specifickým zaměřením. Dochází k detoxikaci, čištění těla přirozenou cestou.

Drenážní nespecifický prostředek se doporučuje podávat pouze několik dní až týden; poté užívat gemmo tinkturu na konkrétní problém.

Gemmo preparáty většinou užíváme v množství 1 kapka na 1 kg hmotnosti denně, rozděleno do 3 dávek.

Drenážní, nespecificky působící prostředek je nutno podávat proto, abychom zajistili odbourávání toxických zbytkových zplodin z vlastní látkové výměny, která se s přibývajícím věkem zpomaluje. I z tohoto důvodu je vhodné, aby starší lidé aplikovali drenážní prostředky delší dobu, než lidé mladí.

Gemmoterapie dodává tělu komplexy rostlinných látek, v nichž jsou přítomny růstové faktory, především tzv. gibeleriny a auxiny, které vysoce stimulují činnost celého organismu. Zároveň tělu dodáváme potřebné stopové prvky a vitamíny. Vlivem detoxikace tkání a doplněním potřebných látek často docílíme také omlazujícího efektu, a cítíme příval životní energie. Zlepšuje se imunita a funkce centrálního nervového systému. Nevylučuje se použití gemmoterapie v kombinaci s klasickou fytoterapií nebo homeopatií.

Drenáž neboli čištění organismu je mimořádně důležitou součástí léčby. Použití samotných specifických léčiv bez předchozí drenáže je podstatně méně účinné.

Při srovnání pupenů s ostatními částmi rostliny vychází jednoznačně najevo, že pupeny obsahují podstatně více vysoce účinných látek, zejména pak volných aminokyselin, což zcela logicky objasňuje jejich mimořádnou účinnost.

Gemmoterapeutické preparáty se většinou používají tak, že se kapou do malého množství čisté vody, lehce rozmíchají. Každý doušek je potřeba podržet chvíli v ústech, účinné látky se vstřebávají také sliznicemi a dochází k rychlejšímu nástupu působení.

Tuto metodu mám na sobě mnohokrát vyzkoušenou a opravdu funguje rychle a spolehlivě.