Proč mít zahradu v přírodním stylu?

Přirozená krása a výhody přírodních zahrad.

Zahrady v přírodním stylu někdy vypadají poněkud zanedbaně, vedle jiných, úhledných a učesaných zahrádek. Jejich hlavní kouzlo však nespočívá v tom, co je vidět hned na první pohled...

To, co je z lidského hlediska nepořádek, to je pro spoustu dalších živočichů učiněný ráj.

Ptáci, motýli, ježci, ještěrky, brouci… všichni potřebují pro své přežití úkryt a potravu. Hodnota zahrady, jak já ji vnímám, by se neměla odvíjet od množství, vzácnosti a ceny použitých rostlin, ale podle toho, kolika rostlinným i živočišným druhům z okolní přírody poskytuje útočiště. Zdaleka nejde jen o živočichy, stejně tak důležité je nechat na zahradě růst a kvést také původní, plané druhy rostlin, protože ty jsou tolik potřebné, pro různá vývojová stadia hmyzu, který v okolní, zemědělsky využívané krajině často nemá šanci přežít.

Navíc jsou tyto původní druhy velmi krásné a dekorativní. Rozkvetlé kopretiny, kohoutky, zvonky, řebříčky, bukvice, lnice květel, chrpy, svízel syřišťový, různé druhy jetelů, třezalky a mateřídoušky….

Vše spolu tvoří jeden harmonický celek, rostliny se spolu podporují navzájem, a vždy tam, kde je vyšší biodiverzita, vyšší počet různých druhů, je méně nemocí a škůdců.

Aby mohly rostlinky plně rozvinout svůj potenciál, musíme jim dát čas a prostor, musíme je nechat vykvést a ideálně také utvořit semena.

Není nutné sekat trávník, sotva má pár centimetrů. Zkuste příští rok nechat neposečené ostrůvky a uvidíte sami, který prostor bude zajímavější a živější.

Někdy se návštěvníci v mé zahradě podivují nad tím, že mám v záhonu s růžemi třezalky, v záhonku s bylinkami řebříček, popenec a černohlávek, všude mezi zeleninou divizny, chrpy a vlčí máky…

Říkají,, tohle je u nás plevel, to bych hned vyplela,,…

Ale já cítím, že to tak má být. Každá rostlinka přináší svou vlastní kvalitu, svou jedinečnou esenci pro dokonalý a harmonický celek.

Mimo jiné i Rudolf Steiner, zastánce takzvaného biodynamického zemědělství poukazuje na tuto provázanost, a vzájemnou službu různých druhů rostlin, když například popisuje, že tam, kde necháme růst a kvést řebříček, se bude mnohem více dařit i jiným druhům rostlin, budou zdravější a vitálnější. Řebříček, podle něho svým působením vše ozdravuje, protože přitahuje určitý druh,, kosmických sil,,.

Je toho ještě tolik, co o přírodě a jejích zákonitostech nevíme…

Ale ani se toho mnoho nemusíme učit, a snažit se vše vyčíst z moudrých knih, mnohem důležitější je pobývat hodně venku, pozorovat a naciťovat, a srdce už vám samo napoví…

Vše je jen o úhlu pohledu, a když přijmete fakt, že třeba bršlice je stejně krásná a užitečná jako ostatní rostliny, tak vám prostě přestane na zahradě vadit. Má to spoustu výhod, tím, že přestanete chtít mít vše pod kontrolou, se vám značně uleví, a ušetříte spoustu času. Můžete se učit vnímat a obdivovat všechny druhy rostlin v jejich přirozené kráse, a ještě budete mít po ruce plno léčivých bylin.