Med patří mezi nejúžasnější potraviny nejenom co do chuti, ale hlavně jako prevence před různými zdravotními problémy a velmi důležité jsou také léčivé účinky medu na konkrétní nemoci.
Co med obsahuje - jaké látky
- vitamin A, B1, B2, B6 a B12
- vitamin C, D, E, aminokyseliny
- éterické oleje, bílkoviny
- enzymy
- vápník, draslík, hořčík, železo
- antioxidanty, a jiné…
Jaké má med léčivé vlastnosti
- přírodní antibiotikum, antivirotikum (záněty, rány, nachlazení)
- působí proti škodlivým volným radikálům
- podporuje detoxikaci organismu
- pomáhá proti různým kožním problémům a nemocem
- proti artritidě
- na potíže s trávením, při nemocech jater
- podporuje tvorbu hemoglobinu při chudokrevnosti
- na nespavost a proti nervovým problémům a stresu
- stimuluje regeneraci tkání, léčí sliznice žaludku a střev
- při vyčerpanosti a únavě
- a mnoho dalšího…
Med je vzácným přírodním lékem a potravinou, kterou lidé znají již po tisíciletí.
Vědci odhadují, že včely se na naší planetě vyskytovaly už před více než 80 miliony let, a podle posledních fosilních nálezů včel je možné jejich věk odhadovat dokonce na víc než 100 milionů let.