Dřín jarní

Dřín jarní

Cornus mas- dřín jarní- je vysoký teplomilný keř dorůstající výšky cca 7 metrů, pro léčebné účely se používá nejčastěji červený bobulový jedlý plod - peckovice dřínka, která dozrává koncem srpna a v září. Dále se používají plody, listy, i kůra. Plody obsahují vitamín P (rutin), provitamín A, vitamin C (na druhém místě po šípku u nás)  pektiny, sacharidy, ovocné kyseliny (vinná, jablečná), minerální látky (fosfor, draslík, sodík, hořčík, železo, vápník, síra…) bílkoviny a třísloviny. 

Dřínky jsou oblíbené hlavně z toho důvodu, že obsahují velké množství vitamínu C. Po rakytníku, šípcích a rybízu se dokonce řadí mezi nejbohatší zdroje tohoto vitaminu, které si na zahradě můžete vypěstovat.

V tradiční medicíně byly dřínky považované za prodlužovač života a staly se také součástí tzv. léku osmi chutí, který lidé začali připravovat již kolem 3. století našeho letopočtu. Čínští léčitelé pak doporučovali tyto plody také při závratích, hučení v uších nebo ochablosti v bedrech a kolenou. Mezi našimi předky si pak velkou oblibu našly naložené a sušené dřínky, které pomáhaly posílit imunitu v zimních měsících.

 V lidovém léčitelství byly dřínky vždy považovány za jakýsi všelék, který dobře poslouží při žaludečních problémech a obtížích trávicího ústrojí (zejména při boji s průjmem). Kromě toho údajně tyto plody pomáhají při léčbě cukrovky, nízkého tlaku, nadměrného pocení nebo jaterních problémů. Z listů dřínu se pak dají připravit močopudné a žlučopudné čaje.

Další možnosti využití:

  • Celkově zlepšují náš stav po fyzické i psychické stránce.
  • Posilují imunitní systém.
  • Pročišťuje organismus.
  • Je vhodný pro diabetiky, snižuje hladinu cukru.
  • Pomáhá při anémii.
  • Tlumí hučení v uších.
  • Odstraňuje bolesti hlavy i migrény a má uklidňující účinky – blahodárně působí na nervový systém.
  • Působí proti horečce.
  • Pomáhá při nadměrném pocení.
  • Protože má močopudné účinky, pročišťuje ledviny, močové cesty i játra a odvodňuje naše tělo.
  • Díky pozitivním účinkům na trávení, odvodnění či detoxikaci organismu je vhodný při dietách a hubnutí skutečně napomáhá
  • Podporuje zdraví očí (provitamin A)
  • Na podporu imunity, při fyzickému stresu nebo virové infekci, zdroj vitamínu C, má ho mnohem více než citron nebo grepy, řadí se hned za šípek, černý rybíz a rakytník
  • Silný protioxidant, chrání před oxidačním stresem, zpomaluje proces stárnutí a preventivně působí proti srdečním onemocněním i infarktu
  • Při žaludečních a střevních potížích, působí blahodárně na trávení, uleví při střevních chorobách, ale i při pocitu těžkosti
  • Působí proti stresu a zánětům
  • Na špatně se hojící rány a zmírňuje jejich zánět (tlučené listí ve formě obkladu)
  • Dřínky tlumí některé typy závratí a některé typy tinnitu (hučení v uších), případně i s tím spojenou nedoslýchavost,
  • Ochablost v bederní oblasti a v kolenou, chorobné pocení, příliš hojné močení a některé formy močové inkontinence.
  • Byly zaznamenány i účinky antialergické.
  • Listy se používají při potížích s močovými cestami, zevně na rány
  • Květy se používaly pro snížení horečky (čaj)
  • V japonské medicíně připisují dřínkům zázračnou schopnost prodloužení života.

Použití: Pro přímou konzumaci, ke kompotování (významný zdroj pektinu), samostatně i ve směsi s jiným ovocem a na přípravu čaje, marmelád a džemů, na přípravu odvarů.

  • Hodí se i pro přípravu marmelád a čatní, nakládají se také do slaného nálevu jako olivy
  • Z dřínu připravíte i mošt, šťávu, pro dospělé pak i likér nebo pálenku dřínkovici
  • Mohou se také naložit do medu, podobně jako šípky
  • Ze semen se kdysi pražila káva
  • Mleté sušené dřínky se používají jako koření, které se hodí především k dochucení masa nebo do omáček. Koření je lehce kyselé a připomíná šípky s citronem.
  • Červená šťáva z plodů obarvuje víno, z pecek se lisuje olej, který se hodí k svícení (pálení)..

Na trhu najde z dřínek tyto výrobky:

  • sušený prášek z plodů
  • čaj z bobulí dřínek
  • sušené dřínky (sušením se sníží hmotnost cca 4x)
  • vyjímečně i šťáva z plodů
  • nakládané se solí jako olivy
  • džemy nebo marmelády

Můj tip: výborný je čaj ze sušených dřínků a sušených hrušek- 1 litr vody, velká hrst sušených hruškových nebo i jablečných křížal, půl hrsti sušených dřínků.  Povařit 5 minut, nechat odstát, lze dochutit kvalitním medem. (Dřínky jsou dost kyselé.)

Dřín patří mezi naše původní keře, z nichž některé, již z přírody téměř zcela vymizely.

Dříny kvetou velmi brzy zjara, počátkem března, a jsou tak významným zdrojem potravy pro včely i další hmyz, v tomto období. Kvete drobnými žlutými kvítky, je i značně dekorativní.

Dřín vám poroste téměř v každé zahradní půdě, i velmi suché a kamenité. Jediné, co potřebuje, je slunné stanoviště, jinak velmi málo plodí.