Výroba jablečného octa, je výborným způsobem, jak zužitkovat zbytky jablek (např. z výroby jablečného štrůdlu, apod.)
Jeho výroba je opravdu jednoduchá – vyrobí se v podstatě sám. Hodí se nejen do řady receptů, ale i jako skvělý ekologický a levný čistič domácnosti.
Výroba- co budeme potřebovat:
- jablka - celá nebo jen slupky a jadřince - nestříkaná, omytá, v bio kvalitě
- 2-3 lžíce cukru na 1 l vody (více cukru přidáme, pokud vyrábíme jen ze slupek, nebo z velmi kyselých jablek)
- velká zavařovací sklenice
- ubrousek, nebo papírová utěrka + gumička
- jablka nahrubo nastrouháme, nebo nakrájíme a naplníme sklenici asi do 3/4
- přidáme vodu s cukrem
- uzavřeme sklenici ubrouskem/gázou/utěrkou a upevníme gumičkou
- postavíme na tmavé a teplé místo
- necháme kvasit 2-3 týdny
DŮLEŽITÉ- každý den promícháme., nejlépe dřevěnou vařečkou.
- přecedíme a tekutinu vrátíme zpět do vymyté sklenice
- necháme stát další 4 týdny, dokud nebude mít ocet typickou vůni a chuť
- potom ho scedíme a naplníme do uzavíratelných lahví
Užíváme 1 - 2 lžíce ve sklenici vody denně - můžeme přidat kvalitní med.
Jablečný ocet má využití také v kosmetice - pleťová voda, vlasové oplachy.
Z jablečného octa si můžeme vyrobit bylinkové octy, oxymely, nebo tinktury, a podpořit tak naše zdraví, silou octa i bylin... Živý jablečný ocet, můžeme použít i k očistě domácnosti, slouží jako výborný čistič., k těm účelům, do něho můžeme vložit a macerovat různé aromatické bylinky- levanduli, šalvěj, atd.
Užívání jablečného octa má celou řadu příznivých účinků:
- upravuje trávení, podporuje střevní mikroflóru a pomáhá při žaludeční nevolnosti
- pročišťuje organismus, celkově posiluje a dodává energii
- pomáhá tělu vyrovnávat pH, a tím snižuje záněty v těle
- obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a stopových prvků
Pojmenování „ocet“ pochází z francouzského slova „kyselé víno“. Dá se vyrobit úplně jednoduše doma a téměř ze všeho. K jeho výrobě potřebujeme buď alkoholický nápoj (např. víno), ovocný mošt, anebo ovocné slupky.
Jablečný ocet, jak název napovídá, je vyrobený zkvašením jablek – resp. jablečných slupek. Voní po jablkách a chutná trošku nasládle.
Na ovocných slupkách sedí různé kvasinky, které přemění cukry z jablka na alkohol a další bakterie (konkrétně ze skupiny Acetobacter) poté za přítomnosti vzduchu přemění tento alkohol na kyselinu octovou (ta dodává octu výraznou kyselou chuť). A máme živý, domácí jablečný ocet.
Lidé již po staletí používají ocet jako lék na řadu zdravotních potíží. První zmínky se objevily před mnoha tisíci lety.
- Byli to právě Babyloňané, kteří před cca 5000 lety získali první ocet z datlí, hroznů a fíků procesem kvašení a věřili v jeho léčivé schopnosti.
- Hippokrates ho užíval jako účinné antibiotikum.
- Samurajové ho zase využívali jako tonikum síly a moci.
- V průběhu americké občanské války byl ocet používán k léčbě zápalu plic, kurdějí, při žaludečních nevolnostech a k hojení ran.
Jablečný ocet obsahuje – kromě kyseliny octové – která má pozitivní účinky na naše tělo, také stopové množství dalších kyselin, antioxidantů, vitamínů (např. skupiny B) a minerálů (např. draslík).
Několik klinických studií prokázalo, že kyselina octová v jablečném octu, může napomáhat hubnutí a spalování tuků, přispívat ke snížení hladiny cukru v krvi, může zvyšovat citlivost buněk na inzulín (ideální pro diabetiky), snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. (Kromě toho má jablečný ocet také, poměrně silné, antibakteriální vlastnosti.
I přes to, že konzumace jablečného octa může mít řadu léčivých účinků, neplatí pravidlo čím více, tím lépe. Ocet je kyselina, a má také svá negativa. Časté užívání v neředěném stavu může poškodit zubní sklovinu. Je třeba ho konzumovat brčkem, anebo si vypláchnout ústa čistou vodou a počkat min. 30 minut s čištěním zubů.
Malé množství jablečného octa je výborné dochucovadlo do salátových dresinků, marinád, polévek a omáček, zvlášť v kombinaci s různými bylinkami.